Preloader logo

Učitavam podatke

Kolačići nam pomažu pružiti bolje korisničko iskustvo. Korištenjem naše web stranice pristajete na korištenje kolačića. NE ŽELIM
C/B

ML – REPAIR

Projekti Lagur Galeba

Content separator line

www.ml-repair.eu/hr

ML – REPAIR (REducing and Preventing, an integrated Approach to Marine Litter Management in the Adriatic Sea)

Izvor financiranja:

Interreg Italy –Croatia 2014-2020,

Uloga LAGUR Galeb u projektu:

suradnici

Ukupni proračun:

1.007.093,20 EUR

Trajanje projekta:

01/2018 – 06/2019

Nositelj:

CA’ Foscari Fakultet, Sveučilište u Veneciji (IT)

Partneri:

Talijanski Nacionalni Institut za zaštitu okoliša i istraživanje (IT), Udruženje M.A.R.E. (IT), Udruženje LIMOSA (IT), Institut za oceanografiju i ribarstvo (HR), Javna ustanova RERA S.D. za koordinaciju i razvoj Splitsko-dalmatinske županije (HR), Udruga za prirodu, okoliš i održivi razvoj Sunce (HR).

Sažetak:

Projekt ML-REPAIR nastavak je projekt DeFishGear-Derelict Fishing Gear Management System in the Adriatic Region (DFG). U istraživanjima provedenim tijekom projekta DeFishGear, pokazalo se da sektor turizma snažno pridonosi stvaranju otpada u moru, dok se sektor ribarstva smatra važnim posrednikom u procesu smanjenja količine morskog otpada.

Očekivani rezultat projekta je doprinijeti ekološki održivom rastu turizma i ribolovnih djelatnosti u Jadranskom moru učinkovitim pristupom i mjerama koje mogu smanjiti i kontrolirati količine otpada u moru u Jadranu te poboljšati kvalitetu okoliša u srednjoročnom i dugoročnom razdoblju.

Premda lokalne zajednice, obalni turizam i djelomično ribarski sektor pridonose problemu nastanka otpada u moru, oni također mogu biti i dio rješenja. Ribolovni sektor ima veliki potencijal u rješavanju pitanja vezanih uz otpad sa brodova, kako u pogledu prevencije, tako i u pogledu podizanja razine svijesti o pravilnom zbrinjavanju zastarjelih ribolovnih alata i smanjenju postojeće količine otpada u moru sudjelovanjem u inicijativama tzv. ‘ribarenja za smećem’ (eng. „fishing for litter – FfL).

Prekograničnom suradnjom provesti će se najbolje prakse edukacije za podizanje svjesnosti o problemu otpada u moru prvenstveno među turistima i lokalnom populacijom.

Kroz participativni pristup s ribarskim sektorom prikupiti će se podaci i razviti inovativni alati za donositelje odluka u procesu gospodarenja otpadom (kategorija otpada iz mora) te učvrstiti suradnja između znanstvenih institucija i profesionalnih udruženja povezanih s ribarstvom, uključujući lokalne akcijske grupe (LAG-ovi i FLAG-ovi).