Preloader logo

Učitavam podatke

Kolačići nam pomažu pružiti bolje korisničko iskustvo. Korištenjem naše web stranice pristajete na korištenje kolačića. NE ŽELIM
C/B

Područje LAGUR Galeb

Povijest ribarstva na području LAGUR Galeb

Content separator line

Povijest ribarstva na području LAGUR Galeb

Prema povijesnim podatcima ribari šibenskog područja su početkom 16. stoljeća lovili srdele i izvozili ih usoljene na zapadnu obalu Jadrana. Povijesni izvori svjedoče da su Jezerani još 1682 godine organizirano lovili po Kornatima i okolnim otocima. Iako najmanje mjesto na otoku Murteru u 18 st. imaju najveći plovni fond. Brodovi su im osim za ribolov služili i za prijevoz kamena kojeg su iz domaćeg kamenoloma vozili uglavnom u Šibenik i Zadar. Od svih ribarskih zadruga u ovom dijelu Jadrana najstarija je ona u Jezerima, osnovana 9. kolovoza 1922 g.[1]    
Sredinom 19. st. Murterini (te u manjem broju Betinjani i mještani Zaglava na Dugom otoku) počinju otkupljivati kornatske otoke, a 1896. g. postaju njihovi jedini vlasnici. Zbog prekomorskih posjeda, murterski težaci postaju pomorci, ribari i brodograditelji[2].

Povlastice za obavljanje gospodarskog ribolova [3]

 

 

Na području LAGUR-a iskrcaj se može obavljati u 10 iskrcajnih mjesta. Na području Općina Tisno, Tribunj, Murter i Pirovac nalazi se po jedno iskrcajno mjesto za ribarska plovila duljine veće od 15 m, dok se u Općinama Tisno i Murter nalazi po jedno iskrcajno mjesto za plovila manja od 15 m te tri u Gradu Vodice i Gradu Skradinu.

 

 

Najveći iskrcaj ribe već godinama se bilježi u ribarskoj luci Tribunj te je isti 2015. godine iznosio 2896 tona [4] .

Ribarska flota na području LAGUR Galeb

Na području LAGUR Galeb nalazi se 420 ribara koji obavljaju gospodarski ribolov te također 420 plovila ukupnog kapaciteta 2.673,39 GT. Prema duljini plovila najviše je registriranih plovila do 12 metara, dok je najmanji broj registriranih plovila u kategoriji duljine preko 24 metra [5] .

 

Ribarska plovila prema registriranim alatima [6]

 

 

Značajan broj plovila (239 od 420 ili 57%) svrstan je u kategoriju ostali (neaktivna plovila, mali obalni ribolov, pohranjene povlastice) te nije prikazan u gore navedenom grafikonu [5].

Ukupni ulov ribe na području LAGUR Galeb od 2012 – 2015 [7]

U periodu od 2012. do 2015. godine ukupni ulov ribe na području LAGUR Galeb je povećan za 8,52%.

 

 

 

 

Otkupno prerađivački centri

Iz registra Ministarstva poljoprivrede- Uprave za veterinarstvo i sugurnost hrane vidljivo je da se na području LAGUR Galeb nalaze 5 od ukupno 6 objekata u Šibensko-kninskoj županiji za poslovanje s proizvodima ribarstva: 

  1. Sinje more (Tribunj)
  2. Ribarska zadruga Adria (Tribunj)
  3. Dajna Kornati (Murter)
  4. Marina Vinici (Murter)
  5. Poljoprivredno turistička zadruga FAUST VRANČIĆ (Prvić Luka)

[1] Izvor: http://www.tisno.hr/images/stari%20web/Default7719.html?sifraStranica=52    
[2] http://www.murter-kornati.com/povijest-murtera    
[3] Izvor: MPS, Uprava ribarstva    
[4] Izvor: MPS, Uprava ribarstva    
[5] Podaci Ministarstva poljoprivrede, Uprave ribarstva, veljača 2017. godine    
[6] Izvor: Ministarstvo poljoprivrede, Uprava ribarstva, veljača 2017    
[7] Izvor: Izvor: MPS, Uprava ribarstva