Preloader logo

Učitavam podatke

Kolačići nam pomažu pružiti bolje korisničko iskustvo. Korištenjem naše web stranice pristajete na korištenje kolačića. NE ŽELIM
C/B

Vijesti

Lagur Galeb objave

Content separator line

WWF Adria i hrvatski FLAG-ovi se sastali u Dubrovniku kako bi definirali buduću suradnju

0d 06.-07.11. je u Dubrovniku održana radionica  na temu „Suradnja FLAG-ova i WWF-a – mapiranje  sinergija za unaprjeđenje održivosti hrvatskog ribarstva“ sa ciljem pronalaženja modela suradnje, a u svrhu promocije i realizacije održivog ribarstva na Jadranu.

Ovu radionicu je inicirao i organizirao WWF,  Svjetska organizacija za zaštitu prirode, sa regionalnim uredom u Zagrebu – WWF Adria, koji obuhvaća područje od 8 zemalja Adria regije. WWF Adria se zaštitom mora bavi uglavnom putem višegodišnjih projekata, a značajan dio odnosi se na direktan angažman za dionicima koji koriste morske resurse i od njih žive.

U tom kontekstu WWF Adria provodi projekt „Uspostava modela zajedničkog upravljanja malim gospodarskim ribolovom u Sredozemlju“ kojemu je cilj poboljšanje stanja morskog ekosustava na Sredozemnom moru kroz model zajedničkog upravljanja te pozitivan utjecaj na ekonomsku situaciju priobalnog stanovništva.

Jedan od glavnih ciljeva projekta je i uspostava direktne komunikacije sa svim zainteresiranim dionicima u ribarstvu gdje se FLAG-ovi se ističu kao organizacije koje svojim djelovanjem mogu pozitivno utjecati na održivost ribarstva u Republici Hrvatskoj. U okviru projekta WWF u pilot područjima uspostavlja Odbore za zajedničko upravljanje malim gospodarskim (priobalnim) ribolovom te će u okviru toga, između ostalog, ribare podupirati stručno i financijski u prijavama na mjere koje raspisuju FLAG-ovi, a sličnu strukturu pokreću i na nacionalnom nivou.

Radionica je imala za cilj razmotriti koje su mogućnosti suradnje da bi se dobio što bolji uvid u različite aktivnosti koje se provode u sektoru ribarstva te organizirano pristupilo rješavanju gorućeg problema: na koji način u isto vrijeme pomoći opstanku i razvoju ribarstva u RH, a da to bude sukladno načelima održivog korištenja morskih resursa. Kao rezultat ovog sastanka WWF Adria i hrvatski FLAG-ovi su stekli uvid u situaciju gdje se mogu međusobno podržati u radu na terenu s ribarima kako bi ostvarili što bolju realizaciju zajedničkih ciljeva i projekata.