Preloader logo

Učitavam podatke

Kolačići nam pomažu pružiti bolje korisničko iskustvo. Korištenjem naše web stranice pristajete na korištenje kolačića. NE ŽELIM
C/B

Vijesti

Lagur Galeb objave

Content separator line

Upotreba plave ribe i ribe dubokog mora u vrhunskoj gastronomiji

Sudjelovali smo 04.-05.09. na gastro eventu na otoku Žutu u organizaciji restorana „Fešta“. Kulinarska tema susreta je bila „Upotreba plave ribe i ribe dubokog mora u vrhunskoj gastronomiji”. Ponajbolji hrvatski kuhari Dino Galvagno, Tom Gretić, David Skoko, Hrvoje Zirojević i Josip Vrsaljko, te svjetski poznati Michelinovi kuhari iz inozemstva Felice Sgarra, Massimo Camia, Giuseppe Costa i Cristian Torsiello su dva dana zaboravili na škarpine, jastoge, šampjere, škampe i druge trofeje morskih dubina te se poigrali sa trljama, oslićima, volcima, paucima, ugorima, ribljim iznutricama, sabljarkama, gofovima, srdelama, inćunima i pokazali kako ove zanemarene vrste riba ili često nepravedno nazivane ribama druge kategorije itekako mogu pronaći svoje mjesto u vrhunskoj gastronomiji. Priča je to  s društvenim aspektom očuvanja ribljeg fonda koji je ugrožen postojećom, raširenom selektivnom konzumacijom u mnogim ugostiteljskim objektima.

Na eventu smo prezentirali ribarstveno područje LAGUR-a GALEB i projekt „Preporučili ribari“, čiji cilj se podudara sa kulinarskom temom ovog gastroeventa, brojnim novinarima iz Hrvatske, ali stranim novinarima iz Švedske, Francuske, Nizozemske, Italije, Engleske i Slovenije, te mnogobrojnim turističkim djelatnicima i uzvanicima.

Gost eventa je bio i proslavljeni fotoreporter Yuri Cortez, koji je simpatije svijeta zadobio našavši se usred slavlja hrvatskih nogometaša u polufinalu Svjetskog prvenstva. Posebno je bio oduševljen, te je svojim fotoaparatom ovjekovječio scene ribara koji su na ribarskim brodovima ispred restoran iz mreža praznili svoj ulov, kojeg su kuhari preuzeli i krenuli u pripremu svojih jela. Uvjereni smo da će njegove slike sa ovog vrhunskog gastroeventa promovirati hrvatske ljepote, gastronomiju i otoke jednako kao one sa svjetskog nogometnog prvenstva.