Preloader logo

Učitavam podatke

Kolačići nam pomažu pružiti bolje korisničko iskustvo. Korištenjem naše web stranice pristajete na korištenje kolačića. NE ŽELIM
C/B

Vijesti

Lagur Galeb objave

Content separator line

Radni sastanak u vezi provedbe dijela aktivnosti u sklopu prijekta ML REPAIR „Smanjivanje i sprječavanje, integrirani pristup gospodarenju otpadom iz mora u Jadranu“

U uredu općine Tribunj je održan radni sastanak s predstavnicima Instituta za oceanografiju i ribarstvo Split, općine Tribunj, Ribarske zadruge Adria i LAGUR-a GALEB u vezi provedbe  aktivnosti “Fishing for litter”  u sklopu projekta ML REPAIR „Smanjivanje i sprječavanje, integrirani pristup gospodarenju otpadom iz mora u Jadranu“(Reducing and Preventing, an integrated Approach to Marine Litter Management in the Adriatic Sea). Ovaj projekt je sufinanciran iz Europskog fonda za regionalni razvoj (ERDF) a putem INTERREG Italija – Hrvatska Standard+ CBC Programa 2014-2020 koji potiče prekograničnu suradnju Italije i Hrvatske.

Nastavno na projekt DeFishGear, koji se već provodio u ribarskoj luci Tribunj u suradnji s Ribarskom zadrugom Adria, ciljevi novog projekta su podizati svijest i educirati ciljane grupe o problematici otpada iz mora širenjem usvajanja dobre prakse, smanjivanje otpada na morskom dnu uključivanjem ribarskog sektora te osmisliti inovativne alate koji će podržati primjenu prakse „Fishing for litter“  kao i takav način prikupljanja podataka o otpadu iz mora. Kroz ovaj Projekt u ribarskoj luci Tribunj će se uključiti ribare u praćenje i prikupljanje otpada iz mora na području na kojem inače provode ribolovne aktivnosti te u eksperimentalno uvođenje inovativnih i “pametnih” alata (npr. aplikacija za tablet ili smartphone).

Dr.sc. Pero Tutman, moderator radnog sastanka, navodi  iznimnu važnost  LAGUR-a u Hrvatskoj pa tako i LAGUR-a „Galeb“, jednog od dionika u ovom Projektu,  kako bi se što jednostavnije riješili izazovi “Fishering for litter” pilot aktivnosti te uvođenje istog u nacionalno/regionalno zakonodavstvo.

Na sastanku se definirane aktivnosti i obveze svih dionika u narednom periodu kako bi se stvorili uvjeti za što bolje provođenje navedenih ativnosti i ostvarenje ciljeva.

Inače, jedan od glavnih ciljeva LAGUR-a GALEB u Lokalnoj razvojnoj strategiji u ribarstvu je  Zaštita mora, podmorja i priobalja, te podizanje svijesti o očuvanju morskog okoliša koji ima za namjeru smanjiti onečišćenja odnosno osigurati morski okoliš od negativnih utjecaja koji mogu štetiti ljudskom zdravlju i ekološkom sustavu.