Preloader logo

Učitavam podatke

Kolačići nam pomažu pružiti bolje korisničko iskustvo. Korištenjem naše web stranice pristajete na korištenje kolačića. NE ŽELIM
C/B

Vijesti

Lagur Galeb objave

Content separator line

Predstavljanje projekta SEA-stainability

Lokalna akcijska grupa u ribarstvu “Galeb” je u utorak 4.lipnja 2019. godine u prostorijama Kulturne udruge Tribunj predstavila projekt SEA-stainability koji je sufinanciran od strane Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske u sklopu Hrvatsko-švicarskog programa suradnje.

LAGUR Galeb i projektni partneri: Udruga Argonauta, Turističko-ugostiteljska škola Šibenik i Institut za oceanografiju i ribarstvo su predstavili ciljeve i planirane aktivnosti projekta a nakon predstavljanja projekta održane su prezentacije znanstvenika Instituta za oceanografiju i ribarstvo (IZOR) na temu otpada iz mora te na temu stanja ribljih resursa u Jadranskom moru.

Dr.sc. Isajlović (IZOR) ukazao je na izazove u pogledu ribljih resursa u Jadranu te je posebno pojasnio stanje kod demerzalnog, pelagičkog ribolova te kod rakova, školjaka i glavonožaca. Ukazao je koliko je bitna prekogranična suradnja u gospodarenju ribolovnih resursima na Jadranu te je prikazao odnose u ribolovnom naporu svih zemalja koje okružuju Jadransko more. Prisutne je također upoznao s važnošću Jabučke kotline za mrijest komercijalno važnih vrsta te s trendovima oporavka ribljih stokova u Jadranu nakon trogodišnjeg zatvaranja ovog ribolovnog područja.

Dr. sc. Pero Tutman (IZOR) održao je prezentaciju na temu otpada iz mora te je podrobno opisao kompleksnost ovog problema koji je višedimenzionalan odnosno: vizualni, zdravstveni i sigurnosni, okolišni, ekonomski i kulturološki problem. Kazao je ujedno kako trenutno problem smeća u moru slovi kao najveći okolišni problem na globalnoj razini.

Vrijednost projekta SEA-stainability je 758 447,63 HRK a predviđeno trajanje je od svibnja 2019. do travnja 2020 godine. Opći cilj projekta SEA-stainability je doprinijeti ekonomskoj i socijalnoj koheziji na području srednje Dalmacije putem obrazovanja za održivi razvoj u sektoru ribarstva i gastronomije.

Ostvarenju ovog cilja doprinijeti će se provedbom studijskih posjeta i radionica za učenike Turističko-ugostiteljske škole Šibenik te objedinjavanjem istih u programu izobrazbe za održivi razvoj. Podršku obrazovanju za održivi razvoj pružiti će znanstvenici Instituta za oceanografiju i ribarstvo (IZOR) edukacijom učenika te izradom obrazovnog materijala na temu održivog ribarstva i otpada iz mora. Znanstvenici IZOR-a će održati javna predavanja te će s udrugom Argonauta izraditi smjernice za izradu edukativnog igrokaza za djecu i mlade a sve to s ciljem podizanja javne svijesti o važnosti globalnih ciljeva održivog razvoja Ujedinjenih naroda: Odgovorna potrošnja i proizvodnja te Očuvanje vodenog svijeta. Kako bi se na području Šibensko-kninske županije ojačali kapaciteti za buduće obrazovanje djece i mladih o održivom razvoju omogućiti će se stručno usavršavanje nastavnika osnovnih i srednjih škola.

Tijekom ove konferencije predstavljena je i projektna web stranica http://www.sea-stainability.com na kojoj se može pročitati više informacija o projektu a na istoj će se objavljivati svi rezultati projekta.