Preloader logo

Učitavam podatke

Kolačići nam pomažu pružiti bolje korisničko iskustvo. Korištenjem naše web stranice pristajete na korištenje kolačića. NE ŽELIM
C/B

Vijesti

Lagur Galeb objave

Content separator line

LAGUR-u Galeb dodijeljen iznos od 10.000,00 kn za projekt “Dan s ribarom na moru”

Putem natječaja za financiranje projekata udruga iz proračuna JU “NP KRKA” za 2017. godinu LAGURU GALEB je dodijeljen iznos od 10.000,00 kn za projekt “Dan s ribarom na moru”. Cilj projekta je  valorizacija bogate ribarske i  maritimne tradicije i baštine , te njihovo stavljanje u funkciju turizma kao i  popularizacija ribarstva i konzumacije ribljih proizvoda.

Uzevši u obzir bogatu ribarsku tradiciju i baštinu na našem području te snažnu povezanost lokalnog stanovništva uz more i ribarstvo još uvijek prevladava nedovoljna prepoznatljivost ribarske baštine, samog ribarstva i potencijala koje ono ima. Tome treba dodati i vrlo nisku potrošnju ribe po glavi stanovnika kao rezultat nedovoljne informiranosti o važnosti konzumacije i nutritivnoj vrijednosti ribe. Zbog svega navedenog je sve manje osoba koji se žele baviti ribarstvom, jer smatraju da je to nešto što izumire iako ono ima važnu ulogu u ukupnom gospodarstvu područja, životu ribarskih obitelji te lokalnih dionika. Stoga je LAGUR Galeb doša na ideju da se napravi video spot koji bi se snimao par dana na brodu, a uz sam lov ribe bi prikazao i kapetana i posadu odnosno njihovo viđenje ribarstva, zašto su odlučili biti ribari, što najviše vole u ribarstvu,koji su im izazovi, problemi.. Naime u samoj komunikaciji sa ribarima se dobila povratna informacija da iako je ribarstvo teško vide u njemu svoju budućnost i još uvijek nedovoljno iskorišten potencijal. Smatraju da bi se edukacijama i promocijom valoriziralo ribarstvo i potaknulo na povećanje konzumacije ribarskih proizvod i lokalne dodane vrijednosti , a u konačnici i do održivog ribarstva.