Preloader logo

Učitavam podatke

Kolačići nam pomažu pružiti bolje korisničko iskustvo. Korištenjem naše web stranice pristajete na korištenje kolačića. NE ŽELIM
C/B

Vijesti

Lagur Galeb objave

Content separator line

FLAG Galeb sudjelovao na radionici za društveno ekonomski razvoj zaštičenih morskih područja na grčkom Syrosu.

FLAG GALEB je sudjelovao na 1. radionici za društveno ekonomski razvoj zaštićenih morskih područja (MPA) na grčkom otoku Syrosu od 9. do 11. listopada. Na sastanku su sudjelovali mediteranski FLAG-ovi, WWF Grčka,razvojna agencije grčkih Ciklada, te predstavnici projekta Blueseeds i tvrtke Vertigo Lab. Suradnja je dogovorena na protekla dva FARNET-ova seminara u Francuskoj i Irskoj, te je dobila punu podršku od FARNET-a i DG MARE-a. Ideja je stvoriti zajedničku platformu utemeljenu na znanju između FLAG-ova o specifičnoj temi MPA i društveno-ekonomskom razvoju.

Cilj je stvaranje i primjena platforme utemeljene na znanju s tri glavna cilja:
2) Povećati sposobnost FLAG-ova za poticanje društveno-ekonomskog razvoja MPA-ova
3) Pružiti konkretna rješenja društveno-ekonomskog razvoja za identificirana područja FLAG-ova
4) Poticati suradnju među FLAG-ovima.

Radionica je bila organizirana u tri glavne sesije: prvi dan bio je posvećen razmjeni iskustava o temama društveno-ekonomskog razvoja i vezama s MPA-ima i FLAG-ovima. Drugi dan se sastojao od studije slučaja, koja je uključivala posjetu otoku Gyaros. Posljednja sjednica je služila za završetak rasprave i strukturiranje same platforme. Predstavnici projekta BlueSeeds su predstavili studiju “Economic benefits of the MPAs in Mediterranean Sea” naručenu od Medpan asocijacije. Projekt BlueSeeds pokrenut je 2018. kako bi se osigurala održivost projekata zaštite mora i osigurala njihova ekonomska otpornost. Projekt BlueSeeds okuplja ekonomiste, stručnjake za zaštitu okoliša, poslovne menadžere, ribolovne znanstvenike i društvene inovatore. Zajedno sa WWF-om Adria djeluju i u Hrvatskoj. Dugoročni cilj ove platforme je registrirati se kao Radna skupina u nacionalnim politikama.

Da bi se postigao ovaj cilj, donesene su sljedeće odluke:

1) FLAG-ovi će organizirati redovne sastanke, te u svaki sastanak uključiti studiju slučaja i organizirati razmjene iskustava i brainstorming. Donesena je odluka o godišnjim sastancima između rukovoditelja FLAG-ova, te sporedni tematski sastanci otvoreni za dionike.
2) Pojedini sastanci će biti otvoreni za vanjske dionike, poput ribara i menadžera MPA;
3) Jedan od rezultata će biti razvoj vodiča “Kako potaknuti društveno-ekonomski razvoj na Mediteranu?”, te bi isti bio predložen FARNET-u i DG MARE-u kao alat svim FLAG-ovima, ali i ostalim dionicima uključeni u razvoj MPA-ova
4) Dogovorena je formalizacija grupe kroz sporazum o suradnji.
5) Koordinator platforme će biti BlueSeeds uz podršku Vertigo Lab-a, koji je inače i velika podrška FARNET-u u raznim aktivnostima.

Sljedeći neformalni sastanak ove platforme će biti u Briselu u prosincu na konferenciji “Post-2020: Local action in a changing world”, dok je prijedlog da se formalni radni sastanak u punom sastavu održi u svibnju 2020.g. Domaćin bi bio FLAG Galeb, a fokus na Nacionalnom parku Kornati i društveno ekonomskom razvoju toga područja.