Preloader logo

Učitavam podatke

Kolačići nam pomažu pružiti bolje korisničko iskustvo. Korištenjem naše web stranice pristajete na korištenje kolačića. NE ŽELIM
C/B

Vijesti

Lagur Galeb objave

Content separator line

FLAG „Galeb“ domaćin međunarodne konferencije u organizaciji Europske komisije koja se održava u Vodicama

Od 15.-17. svibnja u Vodicama će se održati velika međunarodna konferencija u organizaciji FAMENET – a, tehničkog tijela Europske komisije (DG MARE) koje provodi monitoring i evaluaciju Europskog fonda za pomorstvo, ribarstvo i akvakulturu. Domaćin konferencije će biti FLAG Galeb sa sjedištem u Tribunju. Na konferenciji će sudjelovati preko 150 predstavnika ministarstava i upravljačkih tijela iz država članica Europske unije, europskih FLAG-ova i Europske komisije.

Tema konferencije je „Pokretanje Europskog fonda za pomorstvo, ribarstvo i akvakulturu s fokusom na inovativni plavi turizam“ te će se u sklopu konferencije odviti niz radionica poput: Inovativne lučke zajednice – povezivanje ribolova, turizma i drugih lokalnih aktivnosti; Smanjenje ekološkog otiska turističkih aktivnosti; Pametna organizacija i komunikacija lokalne turističke ponude – Digitalni ekosustavi i suradnja.

Na samoj konferenciji će također biti izložba projekata inovativnog i održivog turizma financiranih iz Europskih fondova, a svi sudionici će posjetiti niz uspješnih projekata financiranih putem Lokalne razvojne strategije FLAG – a Galeb.

Ovakav tip konferencije se po prvi put organizira u Hrvatskoj, a razlog je uspješnost hrvatskih FLAG – ova u provedbi Lokalnih razvojnih strategija u ribarstvu u ukupnoj vrijednosti od 31 milijuna eura. U Hrvatskoj inače djeluje 14 priznatih FLAG – ova koji provode CLLD (Community Led Local Development – lokalni razvoj pod vodstvom zajednice) putem Europskog fonda za pomorstvo i ribarstvo. CLLD je mehanizam za uključivanje partnera na lokalnoj razini, uključujući i predstavnike civilnog društva i lokalne gospodarske dionike u izradu i provedbu integrirane lokalne razvojne strategije koja pomaže njihovom području u prijelazu k održivoj budućnosti.

Za novo programsko razdoblje se očekuje i priznavanje novih FLAG – ova, a jedan od njih je i novoosnovan FLAG Lanterna sa sjedištem u Šibeniku.