Preloader logo

Učitavam podatke

Kolačići nam pomažu pružiti bolje korisničko iskustvo. Korištenjem naše web stranice pristajete na korištenje kolačića. NE ŽELIM
C/B

Vijesti

Lagur Galeb objave

Content separator line

Akcija čišćenja podmorja Ribarske luke Tribunj

U četvrtak, 16. svibnja 2019, udruga LAGUR Galeb je obilježila Dane otvorenih vrata udruga u sklopu hvalevrijedne akcije čišćenja podmorja Ribarske luke Tribunj, koju već treću godinu za redom inicira Ribarska zadruga Adria.

U akciji čišćenja sudjelovalo je 50 volontera,  a iz podmorja je izvađeno 5 tona otpada iz mora, puno manje nego proteklih godina što pokazuje da akcija ima učinka te da raste svijest građana o zaštiti morskog okoliša. Akciji je također prisustovalo 70 učenika od prvog do četvrtog razreda iz škole Tribunj koje su znanstvenici Instituta za oceanografiju i ribarstvo educirali o temi otpada iz mora te o zaštićenim morskim vrstama. Djeca su potom imala priliku oslikati zid u Ribarskoj luci Tribunj s morskim motivima. Veliki doprinos podizanju svijesti o zaštiti mora dala je i udruga Sunce iz Splita koja je u sklopu ove akcije organizirala izložbu morskog otpada te je educirala učenike o pojedinoj vrsti otpada i njenom utjecaju na morski okoliš. Udruga LAGUR Galeb je učenicima između ostalog podijelila prigodne edukativne plakate s primjercima ugroženih morskih životinja koju je izradilo Ministarstvo poljoprivrede, Uprava ribarstva.

Osim do sad spomenutih, akciji čišćenja su se pridružili i lokalni ribari , Danuvius marina doo Adriatiq Marina Tribunj, Ronilački klub Dolac iz Šibenika, djelatnice Šibensko-kninske županije, djelatnici Općine Tribunj i Mjesnog poduzeća Tribunj,Turističke zajednice Općine Tribunj i službenici Ministarstva poljoprivrede, Službe za podršku u korištenju mjera ribarstvene politike. Pekara Tribunj i konoba Dida Toni su donirali hranu za volontere.