Odobrene prve lokalne razvojne strategije u ribarstvu

U ponedjeljak, 12. lipnja 2017.  ministar Tomislav Tolušić dodijelio je  prve Odluke o odobrenju lokalnih razvojnih strategija u ribarstvu u ukupnom iznosu većem od 71 milijun kuna. Odluke su dodijeljene u okviru Operativnog programa za pomorstvo i ribarstvo Republike Hrvatske za programsko razdoblje od 2014. do 2020. godine.

Kroz Operativni program za pomorstvo i ribarstvo RH na raspolaganju je 350 milijuna eura, za provedbu mjera koje pokrivaju  cjelokupni sektor ribarstva: od slatkovodnog i morskog uzgoja, slatkovodnog i morskog ulova, ribarske infrastrukture, do razvoja zajednica i područja ovisnih o ribarstvu. Za provedbu lokalnih razvojnih strategija namijenjeno je otprilike 20 milijuna eura.

Lokalne akcijske grupe u ribarstvu koje su odobrene i priznate su: “Lostura” iz Biograda na Moru, “Južni Jadran” iz Stona, Alba“ iz Labina, „Istarska batana“ iz Medulina, i „Istarski švoj“ iz Pazina.

U fazi pripreme i predaje svojih strategija je još  9 lokalnih akcijskih grupa u ribarstvu koje očekuje oko 80 milijuna kuna za provedbu svojih strategija.