Preloader logo

Učitavam podatke

Kolačići nam pomažu pružiti bolje korisničko iskustvo. Korištenjem naše web stranice pristajete na korištenje kolačića. NE ŽELIM
C/B

Vijesti

Lagur Galeb objave

Content separator line

Uprava ribarstva predstavila natječaj ribarima s područja Šibensko-kninske županije

Djelatnici Ministarstva poljoprivrede, Uprave za ribarstvo i Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju su u četvrtak 26.srpnja 2018. godine u Tribunju u Kulturnom centru Tribunj održali predstavljanje natječaja za dodjelu potpore u okviru mjere I.6. „Diversifikacija i novi oblici prihoda”.

Predmet ovog natječaja su ulaganja koja doprinose diversifikaciji i novim oblicima prihoda ribara odnosno ovlaštenicima povlastice za ribarsko plovilo. Na predstavljanju natječaja se okupilo 24 sudionika iz sektora ribarstva te ujedno predstavnici Šibensko-kninske županije i Razvojne agencije Šibensko-kninske županije.

Prihvatljivi troškovi su u okviru ulaganja u razvoj komplementarnih djelatnosti ribara, uključujući ulaganja u plovilo, udičarski turizam, restorane, okolišne usluge u području ribolova i obrazovne aktivnosti o ribolovu. Prihvatljivi su i opći troškovi do gornje granice od 12 posto ukupnih prihvatljivih troškova operacije, i to troškovi pripreme dokumentacije za Natječaj, a što uključuje konzultantske usluge za pripremu Zahtjeva za potporu i Zahtjeva za isplatu te popratne dokumentacije koja se dostavlja uz predmetne zahtjeve. Komplementarne djelatnosti iz stavka se moraju odnositi na ribarevu osnovnu poslovnu djelatnost ribolova.

Predstavnici Ministarstva i Agencije su okupljene informirali o pravilima vezanima za ovaj natječaj, primjerice o aktivnostima i vrstama troškova koje se mogu financirati, o projektnom ciklusu, uvjetima koje prijavitelj treba zadovoljiti, maksimalnim iznosima koje prijavitelj može ostvariti, rokovima za prijavu itd. Detaljno su ujedno prikazane i sve kontrole koje uprave vrši na terenu: kontrola u ranijoj fazi, redovna i ex post kontrola. Vrlo važne savjete za fazu pripreme projektne prijave dao je djelatnik Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju koji je razjasnio svu problematiku oko sakupljanja ponuda potrebnih za izradu proračuna projekta i projektne dokumentacije.

Prisutni ribari iz Šibensko-kninske županije su ujedno ukazali na poteškoću obavljanja ribolovnog turizma tijekom ljeta zbog zabrane ribolova u zoni bližoj matičnim lukama (F2). Tijekom turističke sezone dozvoljen je ribolov jedino u udaljenim ribolovnim zonama koje iziskuju puno veći trošak energenata i vremena do lokacije za ribarenje ali posjeduju ujedno i puno veći rizik za provedbu turističke aktivnosti zbog visine valova jer se radi o otvorenom moru.

Sve informacije o ovom natječaju se mogu pronaći na portalu EURIBARSTVO a ribari se za podršku oko pripreme projekta mogu obratiti Lokalnoj akcijskoj grupi u ribarstvu GALEB.