Preloader logo

Učitavam podatke

Kolačići nam pomažu pružiti bolje korisničko iskustvo. Korištenjem naše web stranice pristajete na korištenje kolačića. NE ŽELIM
C/B

Vijesti

Lagur Galeb objave

Content separator line

Konferencija „EU Investments in Islands” u Strasbourgu

Predstavnici LAGUR-a „Galeb“ sudjelovali su u Strasbourgu, dana 18. svibnja 2017. na Konferenciji  „EU Investments in Islands” posvećenu mehanizmima potpore EU-a za ulaganje u otoke.

Europarlamentarac Tonino Picula, suosnivač i potpredsjednik Međuskupine za mora, rijeke, otoke i priobalna područja Europskog parlamenta, pozvao je lokalne akcijske grupe u ribarstvu iz Hrvatske te udruženja za ruralni razvoj od Dubrovnika do Istre da prisustvuju konferenciji s ciljem međusobnog i umrežavanja s EU institucijama.

Međuskupina za mora, rijeke, otoke i priobalna područja ima oko 90 zastupnika iz 20 zemalja. Na događaju su bili prisutni i Sofia Ribeiro, također članica Međuskupine Europskog parlamenta, zadužena za najudaljenije regije te predstavnici Europske komisije, Odbora za regionalni razvoj i Konferencije perifernih pomorskih regija Europe (CPMR) te predstavnici Europskog ekonomskog i socijalnog odbora.

Oko 17 posto stanovnika EU-a živi na otocima, a čak su četiri članice i same otoci, podsjetio je Picula, dodajući da do sada nije postojala dovoljno koherentna i učinkovita politika investiranja ili brige o europskim otocima. Kada govorimo o otocima govorimo o budućnosti Europske unije jer na otocima živi oko 21 milijun građana Europske unije!“, zaključio je zastupnik Picula

Picula je istaknuo da zbog posebnih uvjeta na otocima, i njihov pristup europskim fondovima mora biti posebno reguliran. 100 eura na otoku vrijedi manje od 100 eura na kopnu. „Svaka je zamisliva situacija na otoku uvjetovana njegovom „insularnošću“ i činjenicom da je udaljen od kopna. Želimo da investitori prepoznaju otoke i to je pothvat u kojem otoci moraju imati podršku i europskih i nacionalnih institucija“.

Na konferenciji je procijenjeno da Europski fond za strateška ulaganja daje rezultate zbog čega je povlačenje sredstava produljeno za dodatnih 5 godina, međutim postoji svijest da ga treba dodatno prilagoditi kako bi se sredstva ravnopravnije distribuiralo na teritoriju EU-a. S druge strane, važno je priznati i da od strane regija mora postojati veći interes za povlačenjem sredstava iz fondova. BDP na otocima je ispod 80% prosjeka Europske unije, a u nekim dijelovima doseže samo do 45%. Zato je važna fleksibilnost u primjeni svega što kroz kohezijsku politiku možemo dobiti kako bismo privukli izravne investicije, zaključeno je na konferenciji „EU Investments in Islands“, održanoj u Europskom parlamentu u Strasbourgu.